Яростен критик на икономиите става финансов министър

Гърция обяви състава на новото правителство. Както се очакваше, яростният критик на наложената отвън политика на икономии, Янис Варуфакис, поема поста финансов министър. Дали това е поредният повод за притеснение за Европа и как приемат гърците новото правителство.   

Още по темата

          
Янис Варуфакис е преподавател по икономика, който определя себе си като "марксист". Също както премиера Ципрас, Варуфакис обещаваше предоговаряне на условията на заемите и спиране на съкращенията.

 

Засега Европа не изглежда впечатлена от случващото се в Гърция. Нямаше реакция от пазарите и повечето западни политици потвърдиха, че очакват от Атина да изпълява задълженията си. В страната обаче гражданите се надяват на промяна.

 

"Независимите гърци", които се коалираха със СИРИЗА, за да стане възможен новият кабинет, също получават ключови министерства. Лидерът на партията Панос Каменос е новият министър на отбраната. Преди изборите и той даваше гръмки обещания като спиране на имиграцията, както и съпротива на политиката, налагана отвън. 

 

"Целта ни е Гърция да се обедини. Да посрещне утрешния ден с уважение към към националния суверенитет и конституцията", заяви Панос Каменос. 

 

Очаква се преговорите за гръцкия дълг да бъдат водени от група от експерти, а да не бъдат поверени на новия финасов министър, поради неговата неопитност в управлението. 68-годишният Янис Драгасакис, който е заемал постове в предишни кабинети беше назначен за вицепремиер. Той ще изпълнява ролата на консултатант на неопитните в политиката нови управляващи. Министерството на икономиката се дава на друг ветеран в политиката, Йоргос Статакис.