Нивото на Тунджа край града продължава да се повишава

 

Равнището на Тунджа край Елхово се покачи с още няколко сантиметра в сравнение с вчера. Обстановката в града остава критична, но няма бедстващи хора, няма и евакуирани. 

 

За днес от Министерството на околната среда и водите обявиха червен код за опасност в района на града. 

 

415 сантиметра достигна нивото на река Тунджа при Елхово преди обед. Високите подпочвени води наводниха дворове и приземни етажи в квартала по поречието.

 

Проблемът в Елхово се очаква да бъде решен с изграждането на пречиствателната станция с главен колектор извън града. Така при наводнения канализацията няма да връща вода през шахтите. Процедурата е в ход, но обектът може да бъде завършен едва в края на 2016 година. Сега са необходими спешни мерки.

 

„Проблемът не е в изграждането на диги и тласкане на водата в другата посока, а в изграждане на едно съпътстващо корито край Тунджа, което да заобикаля града, за да може, когато дойде голяма вода, тя да си обикаля там и да се влива отново под град Елхово”, обясни общинският съветник Стоян Овчаров.

 

Край Ямбол равнището на реката се понижи с близо половин метър, очакванията на всички са скоро това да стане и в Елхово.

 

Неизлъчвани кадри от наводненията гледайте тук. Очакваме и вашите снимки и видеа в рубриката „Моята новина”