Най-много са безработните във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Русе, Шумен и Хасково

Търсачи на безработни ще бъдат връзка между безработни, неактивни младежи и бюрата по труда и частни посредници, информират от Министерството на труда и социалната политика. България е на второ място след Италия по безработни млади хора в ЕС.

 

Идеята на търсачите е да контактуват с младите хора, които по една или друга причина не са отишли в бюрата по труда и да ги информират за услугите за това как да си търсят работа. Търсещите безработни ще бъдат целогодишно заети по програма, която ще е в сила до 2017 г. Министерството ще изиска от кметовете да съдействат за помещения за срещи между двете страни, за да не се случва това само в бюрата по труда. 

 

Най-много са безработните във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Русе, Шумен и Хасково. Там ще бъдат насочени и приоритетно средства по регионалните програми за заетост, които тази година са два пъти повече спрямо 2014 г.

 

Министерство на труда и социалната политика ще разработи и две програми, съвместно с Министерство на културата. Едната от тях е Програма "Мелпомена", за която се дават 1,06 млн. лв. за 200 заети в страната, като от тях 132 с висше образование и ще работят в 38 театъра в страната. Другата програма е "Клио", като по нея общините ще могат да кандидатстват, за да дават месторабота на хора в различни туристически обекти. Финансирането за нея е в размер на 700 000 лв. за 213 лица, които ще бъдат заети за 6 месеца.

 

Социалното министерство пуска и нова програма за обучение и заетост на продължително безработните лица. Целта й е активиране и повишаване на шансовете за заетост на продължително безработните, а заделените средства са 3,3 млн. лв. за 850 безработни. По програмата ще се провежда мотивационно обучение за търсене на работа в бюрата по труда и ще се оказва психологическа помощ, ако е нужно. 50 % от безработните по нея ще отидат в частния сектор, като субсидираната заетост за сектора е от 6 до 12 месеца.