Подписката продължава поне до вторник, когато е погребението на убития мъж

 

Жители на Правец събират подписка за изселването на два фургона пришълци, заселили се в махала извън града. В петък двама младежи от гетото пребиха до смърт 64-годишен мъж на детската площадка в града. Гората в града отричат да трупат гняв към ромите и ги делят на "правешки", които живеят в града и "други" - 2 фамилии, които живеят във фургони извън града, но се навъртат около автогарата и училището. 

Още по темата

 

Именно от тези две фамилии са и младежите, на 15 и 18 години, които пребиха до смърт 64-годишния Стоян Иванов в петък вечерта. Той забелязал, че подвикват на жени по пътя и им направил забележка. Съседите му недоумяват: „Той не е конфликтен, много добър човек е. Нямам обяснение що така се е получило”, сподели Стефан Маринов. 


След убийството полицията е задържала четирима младежи. В ареста са двамата извършители, а другите двама са освободени. Днес във фургоните, срещу които гражданите на Правец събират подписи, нямаше никой. По непотвърдена информация, след престъплението в петък фамилиите отишли на гости у роднини в съседно село, защото се страхували  от саморазправа.  „Аз също съм ром. Не ги мразя, не ги обичам. Това е една постъпка на детинска основа”, коментира Стефан Янчев.

 

Според община Правец, обаче, преди няколко месеца адресните регистрации на ромите във фургоните са закрити. Очаква се утре прокуратурата да поиска постоянен арест за непълнолетните младежи. Подписката срещу тях продължава поне до вторник, когато е погребението на убития мъж. Засега изселването на ромите от фургоните са поискали над 400 души.