Петима ментори ще подготвят звездите за предизвикателствата в първото шоу довечера от 20.00 ч. по Нова

Акробатика, фокуси, клоунада, народни танци, ударни инструменти са петте области, в които ще се състезават участниците в „И аз го мога” в първата вечер на шоуто на 11 март от 20.00 ч. по Нова. Всеки от петимата ментори ще подготви по двама участници в първия звезден дуел.

Софи Костова, носителка на „Икар” за най-добра циркова артистка, и Мирослав Цолов, зашеметяващ балансьор, ще предизвикат акробатичните възможности на четирима от участниците. Тяхното лично  професионално предизвикателство във формата „И аз го мога” е, че ще трябва за пет дни да научат звездите да изпълняват номера, които се усъвършенстват с години, като изпълненията са доста рискови. И двамата ментори намират очарованието на професията си в съчетанието между естетика и адреналин, от което на публиката й секва дъхът. Софи е свикнала с предизвикателствата от малка, тъй като нейните родители, също циркови артисти, са работили за американската армия в Ливан по време на войната. 

Създателят на легендарния ансамбъл „Българе” Христо Димитров ще поеме предизвикателството да вкара в сложните неравноделни ритми на българските фолклорни танци две от звездите във формата. Упоритост, издръжливост и отдаденост са необходимите качества, за да се справят участниците със задачата. Христо ще им помага не само с личния си пример, но и със заразителното си чувство за хумор, което му позволява да открива смешната страна и на най-трудните ситуации. Любима случка от професионалната му кариера е официална благодарност от кмета на румънския град Търгожул, където се провежда фолклорен фестивал. Ансамбълът се представя на площада в характерния си стил със серия сценични ефекти и гърмежи, които прогонват бездомните кучета надалеч и решават един от наболелите проблеми на града. Ето защо освен специална благодарност получават и перманентна покана от кмета. 

Паскал Паскалев ще предизвиква артистичните и илюзионни умения на звездите. Сръчността при изпълнението е точно толкова важна, колкото и артистичността, която помага публиката да се разсее и да не разбере скрития трик. Паскал Паскалев е убеден, че както при всяка друга професия късметът играе съществена роля. Признава, че успява да извърши фокуси, от които той самият се изненадва. Определя тези моменти като чиста проба професионализъм.

Калин Вельов, който вече предизвика екипа и гостите на първата пресконференция на формата, ще поеме още по-голямото предизвикателство да научи за пет дни две звезди да творят истинска музика на перкусионни инструменти. Ритъм, сръчност, хъс, сърце – това са само част от уменията, необходими за справяне с предизвикателството. Според Калин най-важното за успешното им сценично представяне е да успеят да изразят собствената си индивидуалност чрез ударните инструменти и да позволят на импровизацията да звучи професионално. 

Кои са първите предизвикателства, пред които ще се изправят звездите, зрителите ще видят в „И аз го мога” на 11 март, сряда, от 20.00 ч. по Нова.