Извършителите са заловени, но пуснати на свобода след 24 часа в ареста и 200 лв. гаранция

 

Младо момиче стана жертва на жесток побой и обир. Нападателите успяват да вземат от нея 15 лева на осми март. Сега те дори са на свобода, макар че единият от тях е известен на полицията с предишни кражби. Разказваме историята на две момичета, оцелели след грабеж, за разлика от Вероника от Велико Търново.

 

На осми срещу девети март през нощта Биляна и Станислава празнуват в дискотеката в центъра на Самоков. Към 4.30 си тръгват. Чакат такси. Две момчета с качулки ги заговарят. „Попитаха дали сме празнували осми март, след което се огледаха и си казаха „да ги нападаме ли?”, тръгнахме да бягаме, но те ни хванаха”, разказва Станислава. Тя обаче започват да крещи, след което крадците я оставят без да я наранят.

 

Нападателите обаче не се отказват. Нападат другото момиче. „Борехме се на улицата, още не бях паднала. След това вече си спомням, че вече паднах на колене. Усетих силен ритник в главата и от удара паднах на земята, вече по корем. Следващият момент, който си спомням е, че вече и двамата ме ритаха в главата”, споделя Биляна. В чантата си тя имала само 15 лева, тоалетни принадлежности и личните ѝ документи.

 

„Нямаше нищо ценно. И пак не си обяснявам, защо не си пуснах чантата. Може би ако я бях дала по-лесно и по-бързо нямаше такава жестокост да проявят. Може би сега щях да изглеждам по-добре”, допълва момичето. Жестокостта обаче е факт. Ужасена от начина, по който ритат приятелката ѝ, Станислава се обажда на полицията и на Спешна помощ.

 

Нападателите са заловени още на следващия ден - единият е на 18, другият на 20 години. Живеят в махалата на Самоков. Не ги откриваме вкъщи. Пред полицаите, нападателите обяснили, че били пияни. Поискали пари от момичетата ,но след като не им дали, решили да набият едното. Поделили си 15-те лева.

 

„Единият е взел десет, другият взел пет. Чантата я бяха изхвърлили в реката. Едното лице е известно на МВР, другото не. И двамата не са осъждани”, казва началникът на РУП-Самоков Иво Трайков.

 

Не е ясно защо никога не е съден, след като е познат на полицията. И затова, че са с чисто досие двамата в момента са на свобода - след 24 часа престой в ареста и парична гаранция от 200 лв.