Това предупреждават световни здравни експерти

Световни здравни експерти предупредиха, че популярното в Близкия изток и Северна Африка пушене на наргилеможе да е по-вредно и от цигарите.

 

"Едно дръпване от наргиле почти се равнява на количеството дим, погълнато при изпушването на цяла цигара", пише в брошурата "Атласа на тютюна", издаден по повод Световната конференция за борба с тютюна в Абу Даби.

 

"Една сесия с наргиле е равна на това да изпушите 20-30 цигари наведнъж, което може да бъде много опасно", обяснява експертът по тютюна от Световната здравна организация (СЗО)Едуард Еспене, цитиран от Фрнас прес и БГНЕС.

 

Наргилето се превърна в основното притеснение на противниците на тютюнопушенето, защото става популярно в университетските общежития и е пренебрегвано от регулаторните органи. През последните години употребата му се разпространи в САЩ, Европа и в по-малка степен Южна Америка.

 

Димът от въглена, който нагрява тютюна, съдържа токсини. От СЗО заявиха, че сред вредните въздействия на наргилето са въздействие върху дихателната, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите".

 

Освен опасностите от рак на белия дроб, данните показват вероятна връзка с рака на устата, гърлото, стомаха и пикочния мехур, както и хроничен бронхит, сърдечносъдови заболявания, инсулт и други заболявания.

 

Глобалните тютюневи компании все повече инвестират в бизнеса с наргилета, твърдят експертите, но не се предприема нищо за ограничаване на използването им.

 

Бразилия взе мерки за забрана на ароматите, а Турция започна да поставя предупредителни етикети и върху наргилетата.

 

А владетелят на арабското емирство Шарджах забрани напълно използването на наргилета, за което получи награда от СЗО.