През последните 10 години броят на малките птички силно намалява

На 20 март отбелязваме Световния ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на всеки един от нас върху тази добре позната и близка на хората птица.

 

Темата на деня тази година е "Аз обичам врабчетата" и е посветена именно на връзката между човека и птичката, с която съжителстваме заедно повече от 10 000 години, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

 

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познато в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полско, скално и испанско. Има и италианско врабче, за което обаче все още не е знае дали е подвид, или хибрид между домашното и испанското.

 

През последните 10 години броят на врабчетата силно намалява. Темпът на спад е по-силен през последните пет години. Тези наблюдения се основават на системно преброяване на птиците в случайно определени места от над 150 души в цялата страна. Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шума в градовете.

 

Вижте как врабче се къпе в локва:

 

Видео: Vbox7