Според експерти заемите ще поевтинеят още до края на годината

 

Лихвите по кредитите падат рекордно. Според експерти заемите ще поевтинеят, дори още до края на годината. Причините - хората по-трудно се решават да теглят сериозни суми. Банките пък поставят повече условия, за да отпуснат пари.

 

По отношение на ипотечните кредити най-изгодни се оказват заемите в левове. Съветът на експертите е хората с кредити да търсят начин да ги предоговорят, дори ако става въпрос за разлиха от 1-2 процента при лихвите.

 

Сметките показват, че ако през 2007 г. сме изтеглили ипотечен кредит на стойност 60 000 лева за 15 години – то трябва да връщаме 98 000 лева. За същия този заем, изтеглен сега, трябва да връщаме 90 000 – разлика от цели 8 000 лева.

 

Сега лихвите са ниски, защото пред банките няма опашки за кредити, а и защото същите тези банки вече не дават кредити както преди десетина години.

 

Съветът към онези, които преди години са взели скъпи заеми, е да ги предоговарят сега – по възможност с банката, от която е заемът – в противен случай разликата може да отиде за такси по новия кредит.

 

„Сега е евтино, защото е трудно. Има свито кредитиране и в момента банките всячески се опитват да стимулират отпускане на заеми”, казва финансовият експерт от MoitePari.bg Десислава Николова.

 

За хората обаче по-важно е ще имат ли работа утре. Такъв е случаят с Борис Пъргов, който планира теглене на сериозна сума, за да може да си обзаведе дома. „Страх ни е дали ще можем да погасими вноските по кредита, защото тази несигурност в България е страхотен бич”, казва той. Основният му проблем - няма постоянни доходи.

 

И съветът на консултантите – за разумния праг, над който да не теглим: месечните вноски трябва да са под 30 процента от доходите ни - при заплата от 1000 лева да връщаме около 300 на месец.

 

Ако и вие като Борис планирате да теглите сериозна сума - добре е да имате предвид, че според експертите лихвите по кредитите ще продължат да намаляват.

 

Рекордно ниски са и нивата и по лихвите по депозити – лоша новина за онези, които допреди година се надяваха от влоговете да си докарват приличен месечен доход. За обикновените хора е важно парите да са в банка. Предпочитат да ги ползват дори като сейф, но не и да рискуват да ги инвестират. Лихвите по депозити пък паднаха под психологическия праг от 1 процент.