В сряда сутринта ще оглеждаме местопроизшествието, каза пред Нова зам.-енергийният министър Жечо Станков

 

Мястото на инцидента със загинал миньор в село Църква ще остане непокътнато до сряда сутринта. Това заяви пред Нова зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който се яви лично на мястото за среща със собствениците на мината.

 

Както съобщи Нова във вторник по обяд, човек загина, а друг е ранен при инцидент в находището за манган "Оброчище" в добричкото с.Църква, предаде кореспондентът на Нова Мария Добрева. За инцидента потвърдиха и от Министерството на икономиката.

 

"Тук тази нощ идва екипът на Инспекцията по труда. Разпоредих и на екипа на нашето министерство да тръгне насам, за да можем в ранните сутрешни часове да започнат огледи и да създадат наистина една ясна картина за това, какво точно се е случило", каза зам.-шефът на енергийното ведомство. Случаят се разследва не само от инспекцията от ведомството на Ивайло Калфин, но и е поет от областната прокуратура. 

 

Свлякла се е земна маса, която е затрупала двамата мъже. Мината е дълбока 200 - 300 метра. Все още не се знае на какво ниво под земята се е случил инцидентът, казаха от полицията в Добрич. По първоначална информация няма други затрупани под свлачището. Не се знае колко хора са били на смяна в мината.

 

 
 
Какво точно се е случило в мината никой не казва. Притеснените работници отказаха да разкажат какво се знае в мината за инцидента. "Не знам какво е станало, тръгна си сутрин за смяната. А сега иджат колегите и казват, че е починал. Остави две деца, а ние сме възрастни хора и какво ще правим сега, не знам...", сподели пред камерата на Нова бащата на загиналия работник. 
 
 
Инцидентът е станал около 14 часа днес. Пострадалият работник е откаран в болницата в Добрич. Уведомена е Окръжната прокуратура в Добрич и Главната инспекция по труда. В момента полицията е отцепила района, разчиства се периметърът. Мястото е недостъпно заради свлачището.

 

Находището на манган край Оброчище е четвърто по големина в света. С. Оброчище е разположено между Варна и Балчик и само на няколко километра от курорта Албена, на дъното на някогашен дълбок залив.