Трагедията се случи след срутване на подземна маса в рудника

 

Прокуратурата и Инспекцията по труда проверяват причините за тежкия инцидент в мина „Оброчище”, при който загина миньор, а друг беше ранен.

 

Трагедията се случи след срутване на подземна маса в рудника. Инспекторите проверяват дали укрепването на галерията, в частта, в която е станал инцидентът, отговаря на изискванията. Това е вторият смъртен случай в мангановата мина.

 

Днес около мината хора нямаше. Усилията на екипа ни да се срещне с ръководството не дадоха резултат. Два екипа от експерти от Министерството на икономиката и на Главната инспекция по труда извършват оглед на мястото на инцидента.

 

 

„Последно мината е проверявана през септември месец миналата година. Резултатите сочат, че технологията на добив отговаря на критериите и стандартите на Министерството на икономиката, категоричен бе заместник-министърът на икономиката и енергетиката Жечо Станков.

 

Той бе категоричен, че при наличие на нарушения от страна на концесионера, ще бъде приложена цялата строгост на закона. Ще бъде съставен констативен протокол за изпълнението на годишния работен проект на находище "Оброчище", както и за цялостното състояние на рудника.

  

В съответствие с действащите нормативни разпоредби, Министерство на енергетиката извършва контрол на предоставените концесии за добив на подземни богатства всяка година. Последната проверка в мина "Оброчище" е извършена на 4 септември 2014 г. При инспекцията на мангановата мина е констатирано, че добивът от находището се извършва съгласно параметрите на съгласувания годишен работен проект. 

 

Репортер: Мария Добрева