Обещанието на експрезидента да "уреди" в Монако съдия-доносник е записано в телефонен разговор

Бившият президент на Франция Никола Саркози се намира в сложна ситуация по делото за търговия с влияние, става ясно от публикация на BBC Russian. Апелативният съд на Париж разреши да се приемат в качество на доказателство направените тайно записи на телефонни разговори между Саркози и адвоката му.

 

Защитата на бившия френски държавен глава обаче има намерение да обжалва съдебното решение на по-горна инстанция. На записите се чува как Саркози обсъжда вариант за уреждане на работа за съдия на по-престижен пост срещу информация за друго дело срещу него. То е свързано с незаконно финансиране за президентската кампания от 2007 г. от страна на бившата наследничка на "Лореал" Лилиан Бетанкур и покойния либийски диктатор Муамар Кадафи. 

 

„Ще го пробутам!”

 

Казва Саркози. Експрезидентът е използвал купен и регистриран на име на някой си Пол Бисмут мобилен телефон, за да провежда "деликатните разговори" около кампанията си. По време на разговора, записан при използване на СРС-та, Саркози обещава работа в Монако за съдията Жилбер Азибер. Последният така и не получава обещания пост, а Саркози опровергава обвиненията. Иначе съдържанието на записите е красноречиво.

 

Кажи му, че ще го пробутам!
- Никола Саркози

„Той има влияние върху съдията-докладчик, което никога няма да бъде обнародвано. И заключнието е такова, че всички препратки към дневниците ви ще бъдат иззети. Така че той доста се постара”, казва в таен разговор адвокатът Тиери Ерзог на експрезидента относно „труда” на съдията Азибер.

 

„Той ми каза: „Можете да предадете на президента, че съм настроен оптимистично”. Казах му, че ще го приемете”. На това Саркози пък отговори: „Аз ще го пробутам!”. А след това: „Ще му окажа съдействие”. 

 

Престъпление чака наказанието

 

Решението на съда може да доведе до сериозни последствия за самия Саркози, който в момента избира име за новия политически проект. Ако доказателствата изведат делото на ново ниво, то това може да му попречи да се побори отново за президентското кресло на изборите през 2017 г.

 

Въпреки че размерът на тези дарения за предизборната кампания беше многократно над допустимия от законодателството, впоследствие обвиненията срещу Саркози са свалени поради липса на достатъчно доказателства. През юли 2014 г. той беше разследван заради подозрения, че е използвал поста си на държавен глава „в лични цели”. Един от разпитите му от страна на прокуратурата продължаваше часове наред.