Те недоволстват от сливането на болници в градовете

Видео: БГНЕС

 

Лекарите и медицинският персонал на онкоболницата от Благоевград излязоха на протест срещу предложенията на здравния министър Петър Москов за сливане на болничните заведения. Протестът беше мирен, продължи 15 минути и беше подкрепен и от кмета на града. 

 

"Ние смятаме, че това не е най-доброто решение и едва ли ще доведе до подобрение както в медицинската дейност, така и в икономически план. Ние призоваваме министър Москов към диалог, за да чуем стратегия, която има ясно поставени задачи за постигане на определени цели", каза управителят на СБАЛО "Свети Мина" д-р Георги Георгиев.

 

Междувременно и лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе започнаха протест срещу подготвяните промени в Закона за лечебните заведения, с които се планира вливането им в Многопрофилната болница за активно лечение. В продължение на 30 минути те излязоха пред сградата на диспансера с лентички на реверите, като протестът им ще продължи всеки ден до вторник, когато се очаква в Русе да пристигне Петър Москов, пише БГНЕС.

 

Лекарите отново припомниха, че реално няма дублиране на структури с МБАЛ-Русе, а администрацията им се състои само от трима души, чието съкращение едва ли ще повиши значително приходите. В същото време се поставя въпросът за диспансеризацията на пациентите, която досега бе ангажимент на онкодиспансерите, както и за скъпоструващата апаратура, закупена с европейски средства. 

 

Медиците отново припомниха, че не е редно общински лечебни заведения да се обединяват с държавни, още повече, че става въпрос за диспансери, които обслужват специфично болни, които се нуждаят от комплексно лечение. Според тях реформа трябва да има, но тя да е насочена към спешната помощ в болниците и администрацията.