Сивото вещество на някои пушачи е програмирано за по-лесно отказване от порока

Ако се опитвате да откажете цигарите, но безуспешно, не се се обвинявайте в липса на силна воля. Оказва се, че мозъкът на някои пушачи е програмиран за по-лесно справяне с вредния порок, съобщава сайтът РедОрбит, цитиран от БТА. Той се позовава на резултатите от американско изследване.

 

 

Специалисти от университета "Дюк" са установили, че при хора, които успешно са се преборили със зависимостта от цигарите, има по-добра свързаност между определени мозъчни региони. Изследователите са анализирали скенерни изображения на 85 души, получени един месец, преди те да откажат цигарите. Прогресът им бил наблюдаван в продължение на десет седмици. Близо половината от участниците се върнали към порока. 

 

 

Анализирайки по-обстойно скенерните изображения на пушачите, които успешно се справили с отказването от цигарите, изследователите открили нещо общо помежду им преди да се преборят с порока. Оказало се, че при тях се наблюдава по-добър синхрон (координирана активност) между инсуларната кора, контролираща поривите и непреодолимите желания, и соматосензорната кора - мозъчен регион с важна роля за чувството за допир и двигателния контрол.

 

 

"Казано с прости думи - инсуларната кора изпраща сигнали до други части на мозъка, които взимат решението да посегнем към цигарата или да не го правим", обясняват изследователите. Предишни проучвания са показали, че въпросният регион е активен, когато хората имат непреодолимо желание да запалят цигара, както и че пушачи с нарушения в инсуларната кора спонтанно губят интерес към цигарите.

 

 

Специалистите смятат, че стратегиите за подпомагане на отказа от вредния порок трябва да бъдат фокусирани върху промени във функциите на инсуларната кора.