История за тръпката да откраднеш 181 млн. лв.

 

Това е история за тръпката, за прекрачването на граници, за високомерието към правилата и тези, които ги спазват. История за пробив и крах, за алчност и морал. История за мотивацията да живееш правилно или поне само на ръба, но не отвъд.


Той е на 40 години. Казва се Стефан Чолаков от София. Преди 18 години, в края на май 1997 г. Стефан е на 22 години. Седи в градинката близо до НДК, говори романтично с любимата си по телефона и чака хората, които е увлякъл в своя план, да го превърнат в най-младия банков обирджия в света.


„Тогава, в онзи момент мислех, че всичко мога да оправя с пари. Когато изнесох парите от банката разбрах, че съм победил тази система. Но щетите бяха по-големи за мен и семейството ми, за хората, които бяха около мен, които ме обичаха, отколкото за мен самия”, разказва Стефан Чолаков.


След 6 месеца подготовка Стефан е готов да използва слабостите на банковата система и с няколко фиктивни документа и доверчиви приятели да стане по-богат със 181 милиона лева.


„Нашата банкова система беше много млада и тогава видях, че има сериозни пропуски в потоците на информация, които текат в банките. Тогава банките правеха една грешка, че заверяваха сметките преди да са получили документите от съответните каси. Заверяваха приход на сметките. И ние използвахме точно това – да заявим, че ще внесем едни пари, реално да не ги внесем. Банковият служител ги заверява и някой от другата страна ги изтегля. Тази банка изплащаше пенсиите на хората”, добавя Стефан.


Той признава, че до апартамента си е занесъл десет чувала с пари, пълни със 181 милиона лева. Изчислява, че с тях е можело да се купят десетина апартамента.


„Тази история е разказвана и от други колеги. Не съм първата, която прави интервю със Стефан, но покрай поредния банков обир се сетих за него. Неговата история е много интересна. Реших, че щом на мен ми е интересно да я чуя още един път, най-вероятно и на публиката ще е интересно да я чуе отново и да види моя прочит на най-младия банков обирджия в света”, обясни Миролюба Бенатова, представяйки темата си.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.