Тревожните резултати отчитат хотелиери в Слънчев бряг

 

20% спад в броя на туристите спрямо миналата година в началото на сезона. Тревожните резултати отчитат хотелиери в Слънчев бряг. Представители на туристическия бранш забелязали и друга тенденция - все повече руски граждани отсядат в квартири при свои познати, а не в хотели. 

Още по темата

 

Тенденцията, която споделят туроператори, е че тази година руските туристи, които почиват по родното Черноморие, предпочитат да отседнат в частни квартири при свои приятели, които имат недвижими имоти у нас, вместо в хотели.

 

Отливът на чужди туристи не е тайна за никого. Тревожна обаче е не само ситуацията на руския пазар, където спадът е над 50% спрямо миналата година. Това се отразява негативно най-вече на хотелите по родното Черноморие.

 

Към момента само в община Несебър има 38 хиляди руснаци със собствен имот. Застой обаче има не само в туризма, но и в бизнеса с апартаменти. А по Южното Черноморие се търсят начини руснаците да се върнат.

 
Според руски журналисти проблемът не е само икономически, а по-скоро политически. Представителите и на туризма, и на фирмите за недвижими имоти се надяват ситуацията и в двата сектора на икономиката ни да се промени в положителна насока или поне да се стабилизира

 

Репортер: Цеца Алексова

 

Снимка: Shutterstock

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си