Те намаляват стреса и подобряват настроението

Гледането на видеозаписи с котки притежава терапевтичен ефект, установиха американски учени от Медицинската школа към университета на Индиана. 

 

Computers in Human Behavior съобщава, че изследователите искали да установят на какво се дължи голямата популярност на видеозаписите, в които главните герои са котки. През 2014 година само на една видеоплатформа са били качени около 2 милиона подобни видеозаписа, които са били гледани повече от 26 милиарда пъти. 

 

Клиповете с котки са най-търсените в глобалната мрежа, сочат статистическите данни, цитирани от БТА. Резултатите от изследването на американските учени е показало, че гледането на подобни записи има терапевтичен ефект, подобен на действието на терапията с участието на животни. В експеримента са участвали повече от 7000 души.

 

Учените са изследвали как се променя емоционалното състояние на хората, след като гледат записи с котки като главни действащи лица. Оказало се, че те намалят нивото на стреса, подобряват настроението, хората изпитват по-малко негативни емоции като злост, тъга или безпокойство.

 

Водещият автор на изследването Джесика Мирик твърди: "Някои могат да си помислят, че видеозаписите с котки не са достатъчно сериозна тема за академично изследване, но фактът си остава факт: хората много често използват интернет, за да гледат именно подобни записи. Ако искаме да разберем по-добре влиянието, което интернет оказва върху нас като индивиди или върху обществото като цяло, не бива повече да се пренебрегват интернет котките."