Почти 60 милиона са бежанците по света, а Турция, Пакистан и Ливан са приели най-много от тях

Почти 60 милиона е броят на бежанците по света. Събрани заедно, тези хора могат да образуват 24-тата по големина държава на планетата. Шокиращата информация е от поредния доклад на ООН.


Заради военните конфликти по света всеки ден 43 000 души напускат своя дом, за да търсят по-добър живот. Така през миналата година броят на бежанците достига рекордните 60 милиона. Рекорд, тъй като 5 години назад те са били далеч по-малко.


От къде бягат и къде отиват тези хорат? Сирия, Афганистан и Сомалия са държавите, откъдето бягат най-много хора. Ето, почти 4 милиона души са напуснали Сирия през миналата година.

 

Турция, Пакистан и Ливан пък са държавите, които са приели най-много бежанци. Само в Турция те са малко над милион и половина. По данни на ООН у нас сме подслонили 11 хиляди бежанци. Всеки от тях пази своята покъртителна история за бягство от дома.


В очите на Наджибула можем лесно да прочетем една тъжна история, но не всички ще я разберем. Оставил е родители, съпруга и 8 деца в Афганистан. Като журналист смята, че родината му се е превърнала в място, където свободата във всичките й форми не е на почит.

 


„Животът ми там беше в опасност. Нямах избор. Най-труедно ми е, когато се сетя за семейството си. Постоянно мисля за тях. Нямам връзка с тях и това ме убива”, обяснява Наджибула Хекматула, бежанец от Афганистан в центъра за бежанци „Враждебна”.


Озовал се е у нас след дълго и страшно пътуване през пустини и граници. Оставил е в ръцете на каналджиите хиляди евро, за да дойде тук и да получи шанс за по-добър живот.  


„Искам да съм тук в България, защото търся мир и спокойствие. Ако държавата не ми даде документи, няма да се върна. Ще остана тук”, категоричен е Наджибула Хекматула.


Само за последните 4 дни в центъра в квартал „Враждебна” са подслонени 200 души. И за страната ни, и за Европа, и за света като цяло тенденциите са бежанският поток да се увеличава. Само през последната година родината си са напуснали нови 13 милиона. Половината от тях - деца. А там, където намерят шанс за по-добър живот, често ги посрещат на нож.


„Но се надявам, че щедростта, солидарността и толерантността са по-силни”, казва Наджибула Хекматула.


На тази толерантност разчита и Наджибула. Защото в неговия случай обратният път е невъзможен.


Повече по темата гледайте във видеото.