Друг работник е пострадал при инцидента

 

49-годишен миньор загина в рудник на Горубсо край Златоград. Друг оцеля по чудо. Двамата мъже били пометени от огромна маса руда, която трябвало да товарят. От Инспекцията по труда започнаха разследване.


Кирил и Севдалин влизат снощи на 300 метра под земята за да товаварят руда от шахта Андрово. Изведнъж по неясни за сега причини нещо се обърква и от рудничният комин буквално изригва огромно количество руда, която ги притиска.


Голям камък от падналата маса затиска главата на Кирил  към вагонетките за руда и го убива на място.


„Рудата, която се намирала във втори комин, ги затиска към втори и трети вагон. При което Кирил Минчев загива, а Севдалин е със затрупани крака. Не е пропадало горнище от таван и самата руда, която са товарили, ги е притиснала към вагоните”, обясни Ефтим Ефтимов, изп. директор на „Горубсо”, Златоград.


Близо половин час спасителите се борят със скалната маса, затрупала миньорите. Стефан е последният който вижда Кирил жив и един от първите, който помага за изваждане на тялото му.
„Ей, там бяхме с настроение, с хъс за работа, ама стана кофти”, разказа Стефан, приятел на загиналия.


Всички в рудника днес бяха потресени от случилото се.


По чудо жив и без сериозни рани се отървава 43-годишният товарач Севдалин Методиев. Той е настанен за лечение в Смолянската болница с контузно-охлузни рани, без опасност за живота.


Още през нощта комисия от Инспекция по труда е направила оглед на мястото и е започнало разследване на инцидента. Предполага се, че най-вероятно комина, по който спускат добития материал, се е задръстил. Получил се е воден джоб, който е упражнявал напор върху него. А налягането изведнъж станало толкова голямо, че отпушва комина и цялата маса тръгва надолу и като вълна помита двамата работници.


Повечи по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Ввеселинова