Прокуратурата иска запор на сметки и акции на аптекарския бос на стойност 14 млн. лева

 

Окръжната прокуратура във Варна поиска запор на сметки и акции в различни дружества на аптекарския бос Веселин Марешки на стойност 14 млн. лева. До това се стигна, след като Марешки бе обвинен в унищожаване и повреждане на варненска пицария и изнудване на собственика на заведението Асен Миланов.


От една година насам никой не ме е търсил и не са ми повдигани никакви обвинения. Целта е само да ме тормозят”, заяви бизнесменът в ефира на „Здравей, България”.


Той изрази опасения, че искането за запор на негови активи се дължи на факта, че "някой се е прицелил” в бизнеса му.


Марешки отрече твърденията на прокурор по делото срещу него, че готви бягството си от България.


Скандалът около аптекарския бос започна през октомври миналата година, когато той заяви, че Асен Миланов е построил зимната тераса на пицарията си върху негова земя и му поискал 10 000 лева наем. 


Получих обаждане от г-н Марешки да се видим. Държа се арогантно, заплашва ме. Ако не станело както искал, щял да направи всичко възможно заведението да не работи”, обясни Миланов.


Според съдружника в пицарията Стефан Соколов Марешки отказал да предостави документи за собственост на въпросния парцел.


Напрежението ескалира, когато аптекарският бос спира тока на заведението и в конфликта се намесва общинския съветник Костадин Костадинов. Словесната престрелка прераства в ръкопашна саморазправа и Марешки удря Костадинов.


Заради насиненото му око Марешки бе задържан за 24 часа, а приятели на собственика на пицарията обсадиха полицейското управление.


След разпитите и двете страни в спора се озоваха в болница – бизнесменът - с възпаление на горните дихателни пътища, а общинският съветник - с комоцио. 


В момента се води досъдебно производство срещу Марешки за изнудване на Миланов. Прокуратурата е установила, че аптекарският бос е нанесъл щети на заведението в размер на близо 15 хиляди лева, събаряйки тентата на пицарията.


През юни Окръжният съд не намери обосновани данни за изнудване и остави без уважения искането на обвинението за запор на сметки, акции и имот в строеж на аптекарския бос на стойност над 14 млн. лева. За това прокуратурата протестира отказа пред Апелативния съд, чието решение предстои да излезе.


Искането за запор е продиктувано и от факта, че през март Веселин Марешки е прехвърлил дялове в над 100 дружества на свои роднини.


Репортер: Нивелина Няголова