Когато дойде време за ядене, нивото на стрес рязко се увеличава

Свинският живот не е лесен. Когато дойде време за хранене в свинефермата, нивото на стрес рязко се увеличава, пише Ingenieur.de. Изследователи от Института “Лайбниц” в Германия са убедени, че груповото хранене се отразява зле на животните. Учените разработват IТ система, която вика прасетата по име едно след друго за хранене. Технологията се основава на класическото кондициониране - форма на асоциативно учене чрез стимули, демонстрирана за пръв път от руския физиолог и психолог Иван Павлов. 

 

По време на кондиционирането животните се научават да разпознават определен звук като сигнал за хранене. Когато го чуят, те се придвижват спокойно към хранилката - без стрес и без борба. Изглежда, че това дори им доставя удоволствие. “Най-важните ефекти на системата са предотвратяването на борбата за храна между прасетата и създаването на стимул за извършване на дейност”, обяснява ръководителят на проекта Кристиян Мантойфел. 

 

Хранилката засича приближаването на животното чрез предавател на ухото му и изсипва фураж, уточнява агенция "Фокус". Извикването на свинете за хранене не се извършва в случаен ред. Автоматизираната система наблюдава теглото, големината и поведението на всяко прасе. На базата на тези данни се определя “рангът” му в групата и мястото му на опашката за храна. 

 

Изследователите очакват, че до две години фермерите ще могат да закупят съоръжението, като цената ще бъде между 800 и 1600 евро. Според Мантойфел инвестицията си заслужава. По думите му системата води по подобряване на здравословното състояние на животните. Федералното министерство на селското стопанство е убедено в предимствата на технологията и е финансирало проекта с 253 хиляди евро.