Най-важният критерий за качество на учебното заведение е професионалната реализация, сочи проучване

Българите, които предпочитат да учат или препоръчват на свои близки родните висши училища, са повече от тези, избиращи образованието зад граница. Това сочат резултатите от национално проучване на Института за модерна политика в периода 26 юни – 4 юли сред 1020 пълнолетни жители на 28-те области на страната, цитирано от БГНЕС.

Още по темата


Делът на анкетираните, които са решили да учат в университети у нас, е 38%. Към чуждестранни университети се ориентират 28 на сто от респондентите, а 9% посочват като желана възможност следването в чужд университет или филиал в България.


Малко по-голям е броят на висшистите, които биха предпочели университет в чужбина (35%) или негов филиал у нас (9%). Все пак и при тях делът на предпочитащите българско учебно заведение е най-висок (41 на сто).


Изследването показва още, че критериите на учащите за нивото на университетите съвпадат с тези на експертите от Министерството на образованието и науките. На първо място сред тях е професионалната реализацията и връзката с пазара на труда. На второ място се нарежда нивото на учебния процес и състоянието на учебната база, а на трето -  нивото на преподавателите. 


В проучването е поставен въпрос и за предпочитаната специалност, за която респондентите биха кандидатствали. 19% са посочили, че предпочитат икономика, 16% - информатика и компютърни науки, а на трето място с 9% се класира правото.