Огънят е овладян, но не ликвидиран

 

Нов пожар пламна в Рила. Огънят избухна тази сутрин, но беше овладян за рекордно кратко време. 


Същевременно, продължава борбата с голямото огнище край Рилския манастир. И днес хеликоптери, военни и доброволци се включиха в битката. Огънят все пак беше овладян.

 

Рано сутринта от поляните зад Рилския манастир се виждаха само бели пушеци. За пожарникарите, военните, горските и доброволците обаче беше ясно, че стихията е овладяна, но не и ликвидирана.


Огненият ад погълна 150 декара гора и два пъти повече земеделски площи. Екип на Нова се приближи с хеликоптер до северозападния фронт, който създаваше най-големи проблеми на пожарникарите. Височината е 2170 метра. 

 

През целия ден вятърът работеше в полза на огъня. Най-непредвидими обаче бяха местата с торф. Там огънят тлее под земята, обясняват опитни доброволци, които днес обхождаха достъпните части на тези склонове.

 

Щетите от огненото бедствие са най-страшни за природата. Изгорели са зони с клек, боровинки, планинска роза и още редица ценни растения.


"На тази надморска височина тяхното възстановяване е много бавно. Такъв пожар ни връща десетки години назад", коментира заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов.


Факт, който очевидно не е бил важен за подпалвачите. Засега е ясно, че огънят е тръгнал от човешка ръка. Предполага се, че е запален от бракониери, тъй като туристическите маршрути минават далеч от мястото.

 

Докато опасността бъде ликвидирана окончателно, ден и нощ по стръмните склонове ще дежурят пожарникари и горски служители. Това може да продължи до 10 дни или до първия дъжд.