Целта - да се избегнат големи аварии през студените месеци

Масови проверки на електроразпределителните дружества преди зимния сезон. Целта е да се избегне повторение на ситуацията от миналата зима. Тогава стотици хиляди българи останаха без ток, заради аварии по мрежата.


През изминалата зима над 280 000 българи са оставали без ток заради аварии по електропреносната мрежа. Сред тях абонати от Кюстендилско. В село Дромохар липсата на ток през зимата се е превърнала в нещо обичайно.


„Тази година и миналата година ние сме щастливци, имаме дребни аварии за един ден или за половин ден, защото мрежата е обраснала от дървета. Не се поддържат, не се кастрят дърветата”, казва Любен Кацарски от с. Дромохар, общ Невестино.


В село Дромохар Тук живеят около 160 души, а трафопостът е на над 60 години. Освен той проблеми през зимата създават и клоните на дърветата, които късат жиците. За да се избегнат подобни проблеми тази година от ЧЕЗ вече са взели мерки.


„Триста трафопоста бяха фактически модернизирани, разширили сме просеки, разширили сме фактически километри на обновена мрежа в региона на Западна Бълагрия. Това са главните мерки”, обясни Петър Докладал от ЧЕЗ – България.


Дали обаче мерките са достатъчни ще решава Министерството на енергетиката. До края на септември то ще провери готовността и на трите енерго дружества в страната.


„Целта на проверката е да се види готовността на съответно електроразпределителните предприятия за есенно-зимния сезон. Да видим дали са отстранени повредите и причините, които предизвикваха тези повреди през зимата на 2015 година”, обяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Дали взетите мерки ще дадат резултат, ще разберем, когато падне първия обилен сняг. А хората в село Дромохар вече имат вариант Б.


„Като има авария, имам портативно радио и слушам мачовете и чакам да пуснат тока”, разказва Любен Кацарски от с. Дромохар, общ Невестино.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова