Очаква се новото правителство да бъде съставено много бързо

 

Алексис Ципрас се завърна начело на Гърция. СИРИЗА печели предсрочните избори с малко над 35%. С обещание да съживи икономиката и да поиска облекчаване на дълга, крайнолевият Алексис Ципрас положи клетва като премиер за втори път тази година. 

 

Партията получава 145 места в 300-местния парламент. Десноцентристката "Нова демокрация" получава 28% от гласовете или 75 места. Трета се нарежда крайнодясната "Златна зора" с 7% и получава 18 места.


 
Досегашният коалиционен партньор на СИРИЗА, дясната партия "Независими гърци" получава 10 места и вече обяви, че е готова да участва в новото правителство на Алексис Ципрас. 

 

Очаква се новото правителство да бъде съставено много бързо, тъй като досегашният коалиционен партньор на СИРИЗА, дясната партия „Независими гърци”, получава 10 места и вече обяви готовност да участва в новия кабинет. Ципрас съобщи, че още утре новият кабинет може да е сформиран.

 

Мнозина определиха изборния резултат като изненадващо лесна победа за СИРИЗА. Последните проучвания даваха почти равни шансове за СИРИЗА и „Нова демокрация”, но в крайна сметка  радикалната левица на Алексис Ципрас излезе начело със 7 процента.

 

 

В речта си след края на изборния ден Ципрас обеща нов период на стабилност. Въпреки че гърците трябваше да гласуват пет пъти на парламентарни избори за последните шест години той обеща и пълен мандат на правителството си. „ В Европа Гърция и гръцкият народ са синоним на съпротива и достойнство. Ще продължим тази борба заедно за пълни четири години, защото ни беше даден четиригодишен мандат”, заяви Ципрас.

 

Въпреки че през януари беше избран с обещанието да сложи край на спасителната програма, а след това подписа трето споразумение с кредиторите, Алексис Ципрас продължава да се харесва на мнозинството гърци. 

 

Броенето в Гърция започва отначало, но с тази разлика, че Ципрас успя умело да се отърве от противниците на спасителната програма. Резултатът показва, че въпреки дългите години на остра икономическа рецесия и последвалите тежки мерки мнозинство гърци подкрепят партиите, които се ангажират да запазят страната в Еврозоната.

 

Левият Ципрас укрепи позициите си като доминираща политическа фигура в Гърция на вчерашните избори. Пред него обаче има огромен списък със задачи, сред които прилагане на политиката за бюджетни съкращения и справяне с пристигащите мигранти. Въпреки нелеката отговорност, левият лидер на Сириза не се поколеба да положи клетва като министър- председател. 

 

"За съжаление Европа не предприе стъпки да предпази от мигрантската вълна държавите, приемащи бежанци, а тази вълна взе неконтролируеми размери", заяви Ципрас в първия си коментар след като встъпи отново в длъжност не беше за икономиката, а за мигрантите. 

 

Ципрас ще представя страната си на спешната среща на Евросъюза за мигрантите в сряда. Гърция, заедно с Италия и Унгария е една от трите държави, които ще получат помощ от останалите държави-членки за преразпределението на 160 хиляди мигранти.