Това става ясно от сателитни снимки, твърди "Уолстрийт джърнъл"

Сателитни снимки показват, че Русия строи две нови военни бази в Сирия, пише днес вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.

 

На сателитни изображения, получени от авторитетната британска група за достъпна военна информация "Джейнс", се виждали двете площадки в процес на разширяване. Те се намират край сирийския средиземноморски бряг и досега не са били забелязвани.

 

Вестникът посочва, че досега руското военно присъствие в Сирия до голяма степен бе ограничено в една ВВС база южно от пристанището Латакия. Москва изпрати там напоследък повече от 24 бойни самолета, а от пистата излитат руски безпилотни разузнавателни самолети, твърдят американски служители от Пентагона. Русия е изпратила в Сирия още и танкове, ПВО системи, БТР-и, сглобяеми жилища за около 2000 души. Още по на юг, на около 100 км от Латакия, в пристанището Тартус, се намира единствената руска военноморска база в Средиземно море.

 

На новите снимки, направени през септември, се вижда изграждането на оръжеен склад и военен обект северно от Латакия, което предполага, че Русия се готви да разположи войски на двете места, смята редакторът на "Джейнс интелиджънс ривю" Робърт Мънкс, цитиран от вестника.

 

"Джейнс" е получил снимките от търговското сателитно отделение на "Еърбъс груп", съобщава БТА. На тях се вижда строежът на нови сгради, както и нови палатки като онези, които руските военни части обикновено използват.