Вече е ясно как Касата ще плаща за лечението на пациентите от следващата година

 

Нови правила в здравеопазването. Вече са ясни пакетите, по които Касата ще плаща за лечението на пациентите от догодина.

 

По-голямата част от заболяванията остават в основния пакет, а само шест клинични пътеки отиват в допълнителния здравен пакет. Това означава, че ако искат безплатно лечение, болните ще трябва да чакат. 

 

По кой от двата пакета ще се лекуваме ще зависи от състоянието ни. Ако то е тежко и изисква незабавен прием в болница, няма да се налага да доплащаме.  

 

Предвижда се и 20 клинични пътеки да бъдат пренасочени към поликлиниките.

 

Николай се лекува в очната клиника на Александровска болница вече няколко дни. Преди да потърси лекарска помощ е чакал цяла седмица. 

 

„Ако се изчака, много може да се затрудни лечението. Така става по-дълго, а може да се окаже, че няма как да се оправи работата”, заявява Николай Праматаров. 

 

И ако мъжът е проявил търпение по своя воля, то от догодина някои пациенти ще трябва да го направят по принуда. Това ще са болните, чиито диагнози попадат в допълнителния здравен пакет. Става въпрос предимно за пациенти с изгаряния и кожни дефекти. 

 

„Отложеният прием  на пациенти има своя горна граница, както е във всяка една от нормалните европейски държави”, заяви здравният министър Петър Москов. 

 

Основният пакет гарантира безплатно и незабавно лечение и включва терапията на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. С приоритет са и майчиното и детското здраве. Има диагнози, които едновременно попадат и в двата пакета. Тогава решаваща ще е спешността на състоянието на пациента, а вариантите са два. 

 

„Ние не делим заболявания, а състояния. Вие можете да сте предмет на незабавен прием в лечебно заведение или да бъдете предмет на планиран прием в рамките на месец”, обясни здравният министър. 

 

Едно от предложенията на здравното министерство е глаукомата и очното перде да се оперират в медицинските центрове и поликлиниките. А търсеният ефект е пациентите да не влизат в болница при всеки проблем, а престоят им да е максимално кратък там.  

 

„Има пациенти, чието състояние налага по-продължителен период да се стои в болница”, коментира проф. Ива Петкова от Александровска болница.

 

От Българския лекарски съюз смятат, че допълнителният пакет трябва да се разшири. Причината -  десетки диагнози като хернията например, могат да чакат. Съсловната организация обаче е скептична към лечението извън болниците. 

 

„В България извънболничната помощ на нивото на ДКЦ-тата, не е в състояние нито кадрово, нито с техническата си въоръженост да поеме така желания брой такива заболявания”, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

 

Клиничните пътеки в гастроентерологията, урологията и рехабилитацията също могат да преминат към доболничната помощ. 

 

Основният и допълнителния пакет все още не са окончателни. Възможно е в следващите дни да претърпят корекции.