То е разположено в подножието на Рила

 

Диагноза "мъртви" са получили стотици села. Напук на числата от началото на годината след появата на село Попови ливади, недалеч от Гоце Делчев, се роди и село Свети Спас.

 

То е разположено в подножието на Рила и всъщност е доскорошното вилно селище на Долна Баня. От 1933 година до преди дни по документи мястото се води като курорт. Промяната сега дава възможност да се усвояват европейски пари.

 

Там има няколко частни хотела, къщи за гости, над 120 къщи, плувни басейни”, обясни секретарят на Община Долна Баня Красимир Терзийски.

 

Климатът и природата са прекрасни, но инфраструктурата потресаваща. „Няма осветление, пътищата са лоши. Много  малко е населението, няма канализация, тръбите се пукат всяка седмица през лятото.  Колегите има къща за гости, но водата не може да се качи до втория етаж”, заяви Ангел Бояджиев, един от жителите на новото село. Атанас е решил сам да положи чакъл върху калния път.

 

„Пътят е разбит, постоянно се събират едни пари, прави се, писахме жалба до кмета през пролетта, но нищо не беше направено”, коментира Атанас Наумов. Той се надява превръщането на вилното селище в село да донесе и положителната промяна, от която хората там имат нужда.

 

Хората от новото село ще почакат преди да си изберат кмет, но се надяват бъдещият да действа, а не само да обещава. Една от задачите му ще бъде и да смени табелата от „ Курорт Долна Баня” на „Свети Спас”.