"Ние направихме доста съществена реформа през тази година", коментира Христо Иванов

 

"Те протестират заедно с полицаите, но има една съществена разлика. Ние направихме доста съществена реформа през тази година, заедно в диалог с техните представители бяха направени болезнени съкращения в системата на ГДИН. Това са хора, с които заедно сме изяли солта и сме си отнесли пръчките. Техният протест специално го разбирам", заяви министърът на правосъдието Христо Иванов, запитан как приема исканията на надзирателите, които също излязоха на протест заедно с полицаите.

 

Той изрази надежда, че когато ситуацията с реформата в МВР се избистри, и когато в парламента се дебатират предложенията за бюджета за 2016 г. да се отчете тази съществена разлика.

 

"Реформата в ГДИН върви. Тя се случва и то в диалог", добави Иванов.

 

Помолен за коментар на предложението новопостъпилите да не получават 20 заплати и съдиите да се замислят в тази посока, той заяви, че трябва да се преосмисли тази система от социални придобивки, която по никакъв начин не е свързана с качеството на работата и с нейната ефективност.

 

Запитан, обаче трябва ли да останат 20-те заплати за магистратите при пенсиониране, той отговори: „Това е част от по-голяма дискусия. Не бих се фокусирал само върху тази тема. Трябва да преоценим начина, по който стимулираме хората. Какво стимулираме, дълго оставане на работното място или качество на работата? На този етап не е удачно да взимам мнение, важно е ВСС да избистри тези решения”.