Хората в района видели летящ китайски фенер в небето малко преди пожара

 

Огънят в Смолянско продължава да бушува с пълна сила. Цялата гора е потънала в гъст дим. За щастие пожарът е локализиран. Изгорели са между 200 и 300 дка. 23-ма души са пазили огънят през нощта, да не се разпространи на по-голяма площ. Хората в района видели летящ китайски фенер в небето малко преди пожара.

 

"В момента няма опасност от разпространение на пожара, но винаги си оставяме по един допълнителене вариант. Имаме екипи по фронта", каза за Нова шефът на Пожарната в Смолян Симеон Цървуланов.

 

Ето какво бе положението през нощта:


С падането на нощта пожарът продължаваше да поглъща гората над смолянският квартал „Райково”. А десетки се готвеха за нощна схватка с огъня.


Нощните патрули от пожарникари, горски и военни са разпределени по най-критичните точки. Всички се молят да не се появи вятър и огънят да премине просеките, които го спират. На това се молят и хората от къщите, които са в близост до пожара

 


„Дано да няма вятър. Ще се молим да няма вятър. Ще гледаме да спим”, казва Добри.


„Страшно е, виждаш го на метри от вас. В момента, доколкото разбрахме, и тук ще има дужурни ще бъдат цяла нощ и при евентуален проблем и разразяване на пожара ще ни евакуират. Така, че се надявам, че нещата ще се овладеят”, казва Петя.


За нощно дежурство се готвеха и хората от най-застрашената сграда в „Райково” - бензиностанция. Огънят лумнал само на 500 метра от нея.


По-спокойни бяха десетината жители на Хасовица. Огънят остана сравнително далеч от домовете им.


Повече по темата гледайте във видеото.