Не трябва да се оставя групировката да завладее Сирия, коментира журналистът

 

„Смятам, че най-голямата опасност за България е да се остави „Ислямска държава” и различните джихадистки групировки да завладеят и Сирия. Това е опасно не само за България, но и за Балканите”, коментира в студиото на „Събуди се” журналистът Елена Йончева. 

Още по темата

 

„Само с въздушни удари не може да бъде изтласкана „Ислямска държава”. Тя не може да бъде унищожена, но може да се даде възможност поне тя да бъде изтласкана от Сирия”, каза още тя и добави:  „Европа вече смята, че приоритетът в Сирия е изтласкването и унищожаването на „Ислямска държава” и различните джихадистки групировки, а не Асад”.

 

„Фундамента грешка е схващането, че сухопътна операция срещу „Ислямска държава” ще реши проблема”, коментира от своя страна журналистът Георги Коритаров.

 

 

 „Ислямска държава” е терористична структура, която разполага с огромна територия, за разлика от „Ал Кайда”, която беше терористична структура с идеология, но без територия. Ако „Ислямска държава” бъде изтласкана, тя ще бъде лишена от територия и ще бъде приравнена на „Ал Кайда”. В този смисъл сухопътна операция и отнемане на територията на „Ислямска държава” генерира съвсем друг и по-мощен терористичен потенциал” , каза още той. 

 

А ето и последната информация за атентатите: