Задължителната здравна осигуровка няма как да зависи от начина ни на живот, заяви зам.-министър

 

"Основната задължителна здравна осигуровка няма да бъде променена и тя няма как да зависи от начина ни на живот. Но ако вие решите да се осигурявате и в допълнителен здравен фонд, там във въпросника ще присъстват и подобни запитвания". Това заяви за

Още по темата

"Здравей, България" заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че който пие ракия, пуши и яде сланина, няма право да иска друг да му плаща лечението.

 

Професор Милан Миланов също уточни, че в осигурителния ни модел няма положение, според което хората, които живеят по-нездравословно, да плащат по-високи здравни осигуровки. Такова условие има при застраховането в някои държави. 

 

"Трябва вече да започнем да се изразяваме като премиера, за да може българите да вденем за какво става дума и че заплашваме здравето си", каза той. 

 

"Има храни, които влияят върху нашето здраве. Това е доказано от СЗО", коментира д-р Персенски, като изтъкна, че един от начините за справяне с това е данъкът "вредни храни". 

 

Същевременно той заяви, че все пак не би забранил производството на цигари.