Дървото е високо 32 метра и е на 120 години

Видео: Руптли

 

Главната елха, която ще краси Москва за Нова година, беше открита на Съборния площад в Кремъл, предаде БТА. 

 

Дървото беше отсечено в Истринския район на Подмосковието. То е на 120 години. Височината му е 32 метра, диаметърът на ствола - 0,8 метра, а разпереността на най-долните клони - 12 метра. 

 

Елхата е украсена в стил „съветско ретро”. На нея има големи играчки - горски животни като зайци, мечки, сови, а също шишарки, топки, камбанки, звезди, парашути, дирижабли, фигурки на космонавти, часовници. Не липсват гирлянди и разноцветни знаменца с надпис "Честита Нова година!". Този път в поставянето на играчките на горската красавица се включиха и деца, разказват от Управлението по делата на президента. 

 

За украсяването на елхата са използвани хиляда големи украшения, изработени от руски производители по индивидуална поръчка. Те са допълнени от по-малки топки, останали от украсата на новогодишните елхи от предишни години. 

 

"През тъмната част на денонощието Кремълската елха ще бъде осветена от светодиодна гирлянда с дължина от километър и половина от 7500 светодиодни енергоспестяващи лампи със син, червен, бял и жълт цвят" - разказват от управлението.

 

В ретро стил е декорираната и основата, на която е поставена елхата. На върха на елхата е монтирана коледната звезда "Розата на ветровете". 

 

Главната елха на Русия ще остане на Съборния площад до 22 януари. 

 

Традицията да се украсява жива елха в Кремъл е възродена от 10 години, припомня ТАСС.