По думите му Доган направил грешка, когато посочил Местан за негов приемник

 

„Това, което се случи в Движението за права и свободи, най-вече с отстраняването на лидера Лютви Местан, се очакваше да се случи. Но всички очакваха, че това ще стане на самата Конференция, която предстои. За никой не беше тайна, че отношенията между Ахмед Доган и Лютви Местан не са добри, но никой от тях не го потвърждаваше”, коментира в студиото на „Здравей, България” Мехмед Дикме, бивш член на ДПС.


По повод пресореното приятелство между двамата – бившия лидер на ДПС и неговият приемник на поста, Дикме заяви: „Ето това е двуличието на политиците. Аз много пъти съм казвал, че истинското лице на политика не е това, което застава пред медиите и публиката. Затова доверието на хората към политиците е такова, защото те знаят, че те не казват истината”.


Според Мехмед Дикме, декларацията, която Местан прочел от парламентарната трибуна не е най-важното, което е преляло чашата, за да се стигне до неговата смяна. Дикме разказа, че няколко месеца преди оставката на Местан, Доган споделил пред свой приятел, че „искат да му отнемат партията, но няма да успеят”.


„Когато става въпрос за ДПС, става въпрос за пари. Първата причина са финансови и икономически. Коментира се, че Лютви Местан заедно с Бахри Юмер стоят зад крупни строителни компании, които изпълняват основните поръчки за десетки милиони в няколко общини. Икономическата сила на Местан расте. От друга страна през тази година предстои провеждането на Национална конференция. Този, който подготвя националната конференция, определя централния съвет и централното оперативно бюро. Тоест, тогава вече Местан ще вземе цялата власт. Разбира се, че Доган няма да позволи на Лютви Местан да определи кои ще бъдат делегатите”, добави още Мехмед Дикме.


По думите му Доган направил грешка, когато посочил Местан за негов приемник на председателското място на партията и най-големият му ход бе изгонването на Местан от ДПС. А според Дикме това е най-голямото унижение, което може да понесе Лютви Местан.


„Лютви Местан се опита чрез турските служби да овладее Движението за права и свободи”, добави още Дикме.


А какви са вариантите пред Лютви Местан?


„Пред него стоят няколко избора. Единият е той да емигрира извън страната. Вторият – си замълчи и да спаси онова, което икономически е успял да натрупа. Междудругото, това е и неговото послание”, каза още бившият член на ДПС Мехмед Дикме.


Той обаче е на мнение, че ДПС е в най-слабата си позиция от основаването си досега. „Трябва да не се допусне навлизането на политиката в джамията и в религията, което Местан го направи”, добави Дикме.