Той е първият чернокож актьор, отличен с "Оскар" през 1963 г. за ролята му в "Полски кринове"

Легендарният актьор от американско-бахамски произход Сидни Поатие, известен с ролите си във филмови класики като "На учителя с любов", "Познай кой ще дойде на вечеря" и "Среднощна жега", ще бъде удостоен с почетно членство на БАФТА - най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия, съобщава "Контактмюзик", цитиран от БТА.

 

88-годишният Поатие - първият чернокож актьор, отличен с "Оскар" през 1963 г. за ролята му в "Полски кринове", ще бъде почетен на годишната церемония за наградите БАФТА, която ще се състои на 14 февруари в Кралската опера в Лондон.


"Сидни Поатие е светило в киното, чиито забележителен талант пред камерата и значима дейност в други сфери, са го превърнали в един от най-големите актьори на неговото поколение. Решителността му да преследва мечтите си е вдъхновение за съвременните актьори, които правят първите си стъпки в киноиндустрията", казва главният изпълнителен директор на Британската академия за кино и телевизия Аманда Бери.


Почетното членство е най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия. Сред предишните му носители са Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг, Шон Конъри, Елизабет Тейлър, Джули Кристи, Ванеса Редгрейв, Кристофър Лий, Мартин Скорсезе, Алън Паркър, припомня изданието.


През дългогодишната си кариера Сидни Поатие е номиниран шест пъти за награди БАФТА. Печелил е отличието за най-добър чуждестранен актьор през 1959 г. През 2006 г. Поатие е удостоен с приза "Британия" на БАФТА-Лос Анджелис за цялостно творчество.