Правителство поддържа въздушния мост за прехвърляне на още 15 000 бежанци

Десет хиляди сирийски бежанци пристигнаха в Канада с две седмици закъснение, предадоха Франс прес и БТА.


С пристигането на десетхилядния бежанец в Торонто "беше направена важна стъпка", заяви министърът на имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм. Канада се приближава до поставената цел да посрещне 25 000 сирийски бежанци до края на февруари, добави министърът. В момента на канадска земя се намират 10 121 бежанци, повечето от които получават подкрепа от граждани или частни фирми в над 100 града.


"Канада продължава да дава пример в международен план с намесата си в най-тежката бежанска криза на нашето време", подчерта министър Макколъм.

 

В предизборната си кампания премиерът Джъстин Трюдо беше обещал да приеме 25 000 сирийски бежанци от лагерите в Ливан, Йордания и Турция. Амбициозната му цел се сблъска с административни и логистични проблеми и в края на ноември правителството обяви, че изпълнението й ще продължи по-дълго от очакваното.

 

Канадското правителство поддържа въздушния мост за прехвърляне на още 15 000 бежанци до края на следващия месец. Малко над 5000 сирийци са получили необходимите документи за престоя си.


Мигрантската кирза в Европа стана част от предизборната кампания в Канада. През септември тялото на удавеното сирийско момченце Айлан Курди беше заснето на турски плаж. Чичо му пристигна в Канада след Коледа с жена си и трите им деца. Той започна работа във фризьорския салон на сестра си Тима Курди, която живее във Ванкувър от 1992 г., когато е имигрирала.