Жителите на Ново Ходжово искат за кмет местната магазинерка

 

Санданско село се вдигна на бунт за кмет. Жителите на Ново Ходжово заплашиха да преминат към друга община, ако новият им кметски наместник не е от селото и предложиха за поста местната магазинерка. В Ново Ходжово няма нищо ново. Всичко се руши. Дори и кметството.


„Бившият кметски наместник, който беше преди десетина години, от него сме много недоволни. Правеше си каквото си иска тук със землища, с всички. Читалището по негово време пропадна”, обясни Петко Петков, жител на село Ново Ходжево.


Кметът бил от друго село и почти не стъпвал в Ново Ходжово, затова хората са категорични - искат новият да е местен, но чули тъкмо обратното.


Проблемите в селото, в което са останали едва 50 жители, са много. Няма асфалт, а често няма и ток и вода.


„Не си вършат най-елементарните изисквания, сметта не изхвърлят, когато няма вода, ние се обаждаме, кметът не си вършеше никаква работа”, разказа магазинерката Величка Шумантова.


Жителите на Ново Ходжово чакат общинския кмет да разпореди кой да оглави селото. Внесли са и подписка с конкретно предложение.


„Решихме магазинерката да е кмет, тя всеки ден е тук, хората всеки ден идват да пазаруват, имат контакт с нея и всеки може по най-лесния начин да се поинтересува, ако има някакъв проблем да ѝ каже да го реши, ако може”, на мнение е Петко Петков, жител на село Ново Ходжево.


„Да - има такова желание от тях. Описали са го - да е на 4 часа магазинерка, 4 часа да работи като кметски наместник, мисля, че по принцип е възможно това нещо”, обяснява Кирил Котев, кмет на община Сандански.


Но не е рентабилно. Затова отново ще се търси кмет, който да управлява няколко села, тъй като били с малко жители.


„Всеки един блок, всеки един вход в град Сандански, това значи да има свой кмет”, възпротиви се Котев.


Днес предстои среща на жителите на селото с общинския кмет.


Репортер: Екатерина Николова