Самият конкурс трябва да завърши в рамките на месец

"Тази седмица са започнали обсъждания с браншови и граждански организации за нов главен архитект на София. Евентуалните кандидати ще трябва да представят и защитят концепция, свързана с цялата система и процесите за взимане на решения", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

 

Тя изрази надежда, че до края на следващата седмица ще бъде обявен конкурс за главен архитект. Самият конкурс трябва да завърши в рамките на месец или месец и една седмица. В комисията по избора ще бъдат поканени представители на СОС, представители на граждански и браншови организации, представители на МРРБ, както и такива от екипа на Фандъкова.

 

Припомняме, че в средата на ноември миналата година Петър Диков подаде оставка като главен архитект на София. Като единствен мотив той посочи десетте години работа на поста, които според него били достатъчни. 

 

 

Кметът на Столичната община съобщи още днес, че предстои да бъде направен проект за демонтиране на паметника пред НДК.

 

"Столичен общински съвет взе това решение преди две години, но с оглед на съдебните процедури бяхме длъжни да изчакаме решението на съда. Във връзка с изпълнението на решението сега предстои да се направи проект за демонтиране на паметника“, каза тя и поясни, че има готовност скулпторните елементи от паметника да се съхраняват в Музея за история на София.

 

"Ще възложа изготвянето на такъв проект и след като той бъде готов ще се разгледа и тогава трябва да се обяви процедура за избор на изпълнител", добави Фандъкова без да конкретизира какви са сроковете това да се случи.

 

 

По повод идеята за обществените велосипеди в столицата, столичният кмет заяви: "Това е възможност да се направи още една крачка в реализирането на зелените политики, които са залегнали в декларациите на всички политически сили. Създаването на градски колела е нещо, което софиянци чакат отдавна и във всички други европейски столици такава система съществува".