По-рано стана ясно, че руски самолет е нарушил въздушното пространство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да се срещне с руския си колега Владимир Путин след инцидента с руския военен самолета, предаде БГНЕС. 


Министерството на външните работи на Турция обяви, че на 29 януари руски самолет Су-34 е нарушил въздушното пространство на страната. В съобщението, цитирано от ТАСС, се казва, че турските радиолокационни станции нееднократно на руски и на английски език са предупреждавали руския самолет.


Вечерта на 29 януари посланикът на Русия беше извикан в министерството и беше изразен остър протест и осъждане на случилото се, се казва още в съобщението, без да се уточнява къде е станало нарушаването на турското въздушно пространство.

 

Преди 2 месеца Турция свали руски самолет на границата със Сирия, което доведе до размяна на заплахи и икономически санкции. Припомнете си случая във видеото:
 

 

 

Русия трябва да спазва въздушното пространство на страните членки на НАТО. Това се посочва в публикувано тази вечер на страницата на НАТО заявление в отговор на твърденията на турската страна, че руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция.

 


"Призовавам Русия да действа отговорно и да зачита напълно въздушното пространство на НАТО. Русия трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че подобни инциденти няма да повтарят", се посочва в изявлението.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приветства прекия диалог между Москва и Анкара и призова за спокойствие и деескалация на напрежението. Столтенберг подчерта, че НАТО напълно е солидарна с Турция и поддържа нейната териториална цялост.