Този необикновен фокус влечугото може да извършва само през размножителния период

Учени се натъкнаха на първия в света студенокръвен гущер, който може да повиши по свое желание телесната си температура с 10 градуса Целзий, пише сайтът "Ню сайънтист", цитиран от БТА.

 

Но този необикновен фокус черно-бялото влечуго тегу /Salvator merianae/ може да извършва само през размножителния период.


Животното се среща в обширни райони на Южна Америка и може да достигне размер между 60 и 90 сантиметра. Досега учените предполагаха, че то е като останалите си студенокръвни събратя и може да увеличи телесната си температура единствено на припек. Но екипът на Глен Тейтърсол от университета "Брок" в Канада установи, че през по-голямата част от годината гущерите се изстудяват, когато слънцето залезе. Но по време на репродуктивния период честотата на дишане и телесната им температура се увеличават. Специално телесните им градуси скачат с 10 пункта. Още не е известно как тези животни съумяват да генерират допълнителната топлина. Има предположение, че това става с отделянето на специален хормон, който натоварва допълнително тъканите и по този начин се получава допълнителната топлина.


Видът е много интересен за учените, защото стои на кръстопътя в прехода от студенокръвни към топлокръвни животни.