Пред Темида ще застанат 14 души, обвинени в насаждане на верска омраза и война

 

 

Още по темата

Съдът в Пазарджик гледа делото за проповядване на радикален ислям. Пред Темида се изправиха 14 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград, обвинени в проповядване на религиозна омраза и одобрение към действията и символите на ИДИЛ. 

 

Обвинителният акт е дълъг 200 страници и в него има събрани свидетелски показания на 48 души, много писмени доказателства и експертизи. 

 

За лидер на групата е сочен Ахмед Муса Ахмед. За него се знае, че е пътувал до Австрия, където според прокуратурата е имал среща с членове на ИДИЛ. 

 

 

Двама от подсъдимите бяха пуснати под домашен арест преди време, а останалите 12 все още са в ареста. В съдебната зала присъстваха, както близки и роднини на подсъдимите, така и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. 

 

"Гледайки Брюксел, трябва да мислим за Пазарджик. Европа се намира в състояние на война и това не може да бъде крито повече. В България има радикални джихадисти и част от тях са в ромската махала в Пазарджик и това не го казвам аз, казва го австрийското разузнаване", коментира Джамбазки.