Това обяви министър Ивелина Василева

"Седем от осемте минерални находища в София са в добро състояние и са годни за експлоатация", обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на днешния парламентарен контрол.

 

В средата на годината ще обявим програма за подпомагане на общините с частично финансиране на дейности, свързани с изграждането и поддържането на мрежата за довеждащите водопроводи и разпределителната мрежа”, подчерта министър Василева, цитирана от БГНЕС.

Още по темата

 

Екоминистърът припомни, че през 2011 г. беше променен Законът за водите, с което бе дадено правото общините да управляват и ползват находищата на минерални води със срок от 25 години, ако за тях няма утвърдени концесии.

 

През 2011 г. на Столичната община са предоставени за ползване и управление 8 находища на минерална вода-изключителна държавна собственост-София-център, София-Надежда, София-Свобода, София-Панчарево, София-Железница, София-Лозенец, София-Баталова воденица и София-Овча купел.

 

Като стопанисващ находищата на минерална вода Столичната община е предприела дейности по проучване на техническото състояние на съоръженията. Съоръженията на седем от находищата са в добро състояние и са годни за експлоатация. Единствено находищата София-Баталова воденица е в лошо техническо състояние. В тази връзка МОСВ е възложило на общината препоръка за допълнителни ремонтни дейности.

 

Ивелина Василева подчерта още, че в общия устройствен план на София е залегнала стратегия за използване на потенциала от хидротермални ресурси на територията на Столичната община. Разработена е и програма за оползотворяване на ресурсите с дългосрочни и краткосрочни мерки към общинския план за развитие на Столичната община.