Първата "Тема на Нова", заснета с мобилен телефон

 

Живеем в свят, управляван от интернет. Почти всеки от нас е меко казано роб на телефона и компютъра. „Матрицата“ знае и помни всичко, което правим. Тази неделя в „Темата на Нова” – възможно ли е да заличим следите си в мрежата? 

Още по темата

 

Тя няма форма, обем и лице. По-голяма е от всичко, което нашият мозък е способен да си представи. Създадена е от хора и работи за хората. За теб, за мен, за нашите приятели, за нашите врагове. За държавата, за бизнеса, за полицията и за престъпниците. Тя е нашият рай и ад.

 

За добро или лошо дигиталният „Биг брадър“ е навсякъде. В много случаи матрицата е полезна за предотвратяване или пък разкриване на престъпления. Информацията, която престъпник оставя в социалните мрежи, например, понякога е достатъчна за съставяне на детайлен профил в разследването.

 

Всеки един от нас дава живот на дигиталния организъм. Попаднали в неговите обятия, пътят назад се затваря завинаги. Системата знае за нашето присъствие. Вижда всяка стъпка и помни всяка написана дума. Светът се променя, ние остаряваме, спомените изчезват, но в интернет следите остават. Натискаме бутона „log in“ и вече сме оставили своя дигитален отпечатък.

 

Не пропускайте „Темата на Нова”, заснета изцяло с мобилен телефон, тази неделя след централната емисия новини.