Причината е горещият въздух, който идва от Сахара

България е в плен на опасни жеги. Предупредителен жълт код е обявен за цялата страна. Причината е горещият въздух, който продължава да се пренася от Сахара към нас.

Температурите ще достигат от 34 до 39 градуса, а в комбинация и слънцето ще грее силно през целия ден. Експерти препоръчват да пием повече вода и да стоим на сянка. Планините ще са идеално място за прохлада и разходка. И там ще бъде слънчево и топло. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад.

Днес и през почивните дни морето ни предлага прекрасни условия за плаж и почивка. Ще бъде слънчево и доста топло, а следобед - със слаб бриз от изток-югоизток. Температурата на морската вода е 18 - 21°. Морският флаг е зелен.

Най-топло днес беше в Русе, където температурата достигна 38,7 градуса. Това е нов температурен рекорд. Най-топло днес е било преди повече от 40 години в Петрич, когато са отчетени 38 градуса.

В събота ще е истинският пик на жегата. Предупрежденията за опасни горещини вече са не само от първа, но и от втора степен.

Най-горещата зона обхваща Централна България и района на Благоевград, където кодът е оранжев. За тези места очакваме до 40 градуса. В Западната част - до 38 градуса. Около морето - 35.

Добре ще е, ако сте близо до морето, но, ако не сте, ето едно решение. Днес в Пловдив смело и деца, и възрастни решиха да се разхладят във фонтаните. 

Репортери: Гергана Малкоданска, Никол Станкулова