Хигиенните материали ще бъдат използвани и за почивната станция на депутатите във Велинград

Народното събрание обяви обществена поръчка на стойност 257 000 лева без ДДС за периодична доставка на хигиенни материали, която е с четири обособени позиции - хартиени изделия за хигиенни нужди, кофи и чували за смет, сапуни и перилни препарати, както и дезифектанти. 
По темата
 
Закупените материали ще се ползват в двете сгради на парламента и за почивната станция на Народното събрание във Велинград, съобщава БГНЕС.
 
Администрацията на НС всъщност е решила да спести държавни средства, става ясно от заданието на обществената поръчка. Вместо от по-скъпата - трипластова тоалетна хартия, през следващите две години депутатите ползват 52 956 рола двупластова. 
 
Поръчани са още 19 568 пакета, всеки с по 100 броя салфетки, които ще бъдат разпределени в стола и бюфета на депутатите, както и за ресторанта и барчето във Велинград. Общата стойност на хартиени изделия за хигиенни нужди възлиза на 80 000 лева. 
 
Администрацията на парламента прави и една сравнително дългосрочна инвестиция. Вероятно още от есента изцяло подновени ще бъдат кошчетата за отпадъци, а отговарящите за почистването на НС и почивната станция във Велинград пък ще имат нови кофи и парцали.
 
Парламентът е поръчал и 176 метли. Далеч по-предпочитани са парцалите с дълги дръжки, тип моп. От тях за хигиенистките са поръчани 1640 бройки. Стойността на втората обособена позиция е 58 000 лева. 
 
Ще бъде закупено и сериозно количество сапуни и перилни препарати, както и почистващи препарати за фаянс, паркет и т.н. За нуждите на хотелската база на НС ще отидат 16 000 малки сапунчета, а за нуждите на сградите на парламента в София - 3360 литра течен сапун с глицерин. 
 
Администрацията на парламента купува и 1200 литра течен прах за бяло пране, още 720 литра за цветно, както и 5980 опаковки прах за пране, всяко от по 600 грама и други общо 1400 кг прахове. Задължително условие е всичките прахове да са с омекотител.
 
Поръчани са 12 240 литра белина, с която ще бъдат дезинфектирани помещенията през следващите две календарни години.
 
Общо 10 260 ароматизатора за тоалетни чинии също ще отидат за хигиената на народното представителство и гостите му. За доброто ухание на помещенията на НС пък ще бъдат закупени 280 апарата с регулиране на впръскванията, както и общо 700 броя ароматизиращи флакона. Стойността на четвъртата обособена позиция е 51 000 лева.
 
НС ще закупи още близо 2,5 тона препарати за съдомиялни машини. Сметката по третата обособена позиция възлиза на 68 000 лева.
 
Помислено е и за комфорта на народните представители и докато използват служебните автомобили. За да ухаят добре депутатските коли, ще бъдат закупени 820 течни ароматизатора.
 
За успокоение на доставчиците, които ще кандидатстват, няма да им се налага да доставят цялото количество наведнъж. Това ще става по заявка, изпълнението на която ще трябва да се извърши в рамките на седмица.
 
Критерият за избор на доставчик е най-ниска предложена цена.