"От Обама до Брюксел ни казват, че сме най-коректният партньор", коментира премиерът

НАТО скара Бойко Борисов и Радан Кънев. Лидерът на ДСБ упрекна премиера, че пречи на двама министри, които единствени защитавали българския интерес в Алианса. Това вбеси Борисов, а от ГЕРБ спешно привикаха военния министър за обяснения.  

Политическата и военната ни сигурност са в НАТО и Европейският съюз, според  Радан Кънев, с препратка към премиера. 

„Българското правителство днес по тези въпроси е крайно кекаво. По въпроса за НАТО имаме двама министри, които наистина защитават българския национален интерес, и един премиер, който държи цялата изпълнителна власт в ръцете си, който подрива усилията им”, заяви Радан Кънев.

 

По темата

 

Членството ни в НАТО и Евросъюза не подлежи на промяна според премиера. С препратка към Радан Кънев. 

„Някой да се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и ЕС е нагла лъжа, клевета, измислица и желание да се построи една предизборна кампания. Единственият гарант с реална власт е това правителство. И пази Боже да стане друг гарант. С кое ние сме дали основание да се твърдят тези манипулативни лъжи? Да се вкарва клин между министрите? От човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите, които бяха, да се върнат на власт?”, попита Бойко Борисов.

„Малко гузен негонен бяга ми е този обяснителен режим”, отговори Радан Кънев.

След задочния спор, да мине в обяснителен режим беше привикан и военният министър - от депутатите от ГЕРБ. Особено се засегнали, че според Радан Кънев не са те гарантите за българската сигурност.

„Гарантът за евроатлантическата ориентация кой е? Не е ли мнозинството и ГЕРБ? Не е ли нашата група, заедно с реформаторите, когато са ни помагали? Такива разговори водихме и получихме уверенията. Министърът започна с благодарности към нашата група, примерно”, заяви Валентин Радев от ГЕРБ. 

А между чука и наковалнята, министърът хем благодари на ГЕРБ, хем си защити поста.

„Не сме имали никакви разногласия с министърт-председателя по отношение на политиките, които води правителството, и в частност в Министерството на отбраната”, заяви министър Николай Ненчев.

Но дали се разбира и с Радан Кънев - не каза.

„Не съм разговарял с него”, заяви Ненчев.

„Ако има спор, той е между мен и Борисов, Ненчев няма нищо общо, нито депутатите от ГЕРБ имат нещо общо”, заяви Радан Кънев.

А външният министър Даниел Митов, вторият косвено замесен в спора Кънев-Борисов, се размина с коментар във Facebook: че кабинетът работи и за НАТО и Европа, и за националния интерес. И че замесването на евроатлантическата ни ориентация в местни политически интриги обслужва други интереси, а не тези на България.