Целта на експертите е да дадат шанс на всяко дете да намери място в гимназиите, дори и при слаби оценки

Нови изпити за учениците  и нови правила за оценяването.
 
За първи път ще има изпити и за учениците от 10 клас. Причината за това е, че според новия закон, който влиза в сила от август, гимназията се разделя на два етапа. Първият от 8-ми до 10-и клас, вторият – от 11-и до 12-и клас. Именно в 10 клас се въвеждат новите изпити. Все още се уточнява какъв да бъде техният брой. В момента този въпрос е на обществено обсъждане.
 

Според първия вариант предложението е да има два задължителни предмета за изпити и четири по желание. 

Във втория вариант задължителните изпити са по четири предмета, а два да са по желание. Тези, които са пожелание, да бъдат по чужд език и дигитални компетентности. По чужд език за първи път ще се дава сертификат за нивото на знанията. 

Оценките от изпитите обаче няма да бъдат задължителни за вписване в дипломите, но ако решат да сменят училището си след 10-и клас, ще са им нужни.

Оценките от изпитите в 4, 7 и 10 клас да бъдат преобразувани в точки. Така всички ученици, които кандидатстват след 7-ми клас, ще намерят място в класирането. 

Учениците от първи до четвърти клас, които имат слаб годишен успех, няма да повтарят годината, но ще бъдат задължени да посещават допълнителни часове през лятото. Това предвижда обявеният в петък проект за държавен образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението, съобщава БГНЕС.

Изискването да не се повтаря клас в началния етап е разписано във влизащия в сила на 1 август Закон за предучилищното и училищното образование, за да се предотврати ранното отпадане на деца от училище.

Учениците, които срещат затруднения с материала, ще могат да посещават допълнителни часове и по време на учебната година.

Учениците от пети до 12-и клас, които имат слаба годишна оценка по някой предмет, ще могат да се явяват, както и досега, на поправителен изпит. Ще има две сесии – след приключване на учебната година и преди началото на следващата. Ако не успеят да повишат оценката си, тези ученици ще повтарят класа.

Повече гледайте във видеоматериалите.