Стихията нанесе сериозни щети на инфраструктурата

Мощна буря, връхлетяла Скопие в нощта срещу неделя, отне живота на най-малко 21 души, сред които и 6-годишно дете. Много хора се водят безследно изчезнали. Нанесени са сериозни щети на инфраструктурата в района, съобщават от македонското Министерство на вътрешните работи.

По темата

Ранени са над 100 души. 1000 са били спасени от наводнени райони. 

Обилните дъждове и светкавиците предизвикаха множество наводнения, прекъсване на електрозахранването и интернет връзките. През нощта върху македонската столица са паднали над 700 светкавици.

Силният вятър на много места изпочупи клони на дървета. Най-пострадали при поройните дъждове са населените места в североизточната част на македонската столица. Няколкостотин метра от пътя Шипковица - Бродец край Тетово са затрупани от кална маса и камъни. В района има огромни свлачища, а на места и дупки с дълбочина около 10 метра. Селата Бродец, Вешала и Бозовце са напълно откъснати от света.

Валежите на квадратен метър бяха изчислени на 33 литра. Вятърът достигна скорост от 80 км/ч. Температурите се понижиха до 25-30 градуса.

Македонският президент Георге Иванов нареди армейски части да се включат в отстраняване на щетите и оказване на помощ на пострадалите.

Градските власти призоваха гражданите да не използват автомобилите си до възстановяване на инфраструктурата.

Невиждан катаклизъм - така жителите на Скопие и околните села си спомнят снощния дъжд. Най-тежко пострадали са Стайковци и Арачиново. Там водата е била 2 метра, а хората са спасявали живота си на покривите на домовете си.  

В помощ на пострадалите са мобилизирани полицията и армията, които помагат не само на хората, чиито домове са опустошени, но и на онези, станали заложници на пороя в автомобилите си.

Спасителите са оказали помощ на повече от 1000 души. Днес в Скопие започна и събирането на помощи за пострадалите от наводнението. 

Синоптиците очакват тази вечер отново времето да се развали, но засега не се наемат да прогнозират дали валежите ще имат такива катастрофални последици като снощи. Във всеки случай гражданите бяха предупредени да не излизат от домовете си, докато времето не се оправи. 

Министър-председателят Бойко Борисов изрази дълбоките си съболезнования по повод трагичните събития в Република Македония, отнели живота на десетки хора, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
„От името на правителството и лично от мое име изразявам нашата болка за загубените човешки животи и съпричастността ни към македонския народ в тази тежка ситуация”, каза Борисов.
 
По негово разпореждане за Скопие заминаха група от 12 пожарникари и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Те ще помогнат за овладяване на ситуацията, предаде Агенция "Фокус".

Снимки/Видео: Thinkstock/ЕПА/БГНЕС/Twitter