Стотици от тях се събират пред съдилищата в големите градове

Национален протест на мотористите. Стотици от тях се събират пред съдилищата в големите градове. Причината - турски гражданин се измъкна от правосъдието, след като блъсна с колата си и уби двама души на мотор. 

В знак на протест варненци оставиха своите мотори настрана и подредиха своите каски на стълбите пред Съдебната палата и запалиха свещички в памет на загиналите по пътищата. 

Протестиращите настояват да получат отговор от институциите и обвиняват съда, че е пуснал Фарук Бекташ под домашен арест. 

Протестиращи рокери имаше и в Бургас. Мотористите обвиняват както съдебната власт, така и представителите на Турция у нас, че са помогнали на обвинения в двойното убийство на пътя да се укрие. Тяхното недоволство е срещу неефективността на съдебната система. 

Край Съдебната палата в Бургас се събраха рокери от 5 мото-клуба, те бяха подкрепени и от техни, колеги, които са на морето, сред протестиращите беше и рок-певицата Милена.

"За пореден път се доказа, че закони няма в нашата държава или ако има, са за кокошкарите, а за тези, които си плащат, няма закони", заяви певицата Милена. 

Около 50 души се събраха в Хасково. Пристигнаха с много шум пред съда и наредиха каски по земята. 

А в Пловдив 200 рокери се присъединиха към националния протест. Те също поискаха по-сурови наказания за джигитите на пътя и призоваха водачите да пазят мотористите.  обявиха се срещу двойните стандарти в съдебната система и призоваха за оставка на съдийката, оставила убиеца под домашен арест.  

Междувременно, от Софийския окръжен съд съобщиха, че съдийката, пуснала под домашен арест турския шофьор, е в отпуск, което по никакъв начин не произтичало от "намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите". 

От съда са категорични, че са неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от "гузна съвест" и "иска да се укрие и избяга". 

Изтъква се дългогодишният й опит, както и факта, че съдебните актове се основават на събраните доказателства и въз основа на закона. Софийският окръжен съд изказва съпричастност към близките на загиналото в катастрофата семейство. 

Репортери: Искра Урумова, Цеца Алексова