Панчо Пасков победи сегашния 8-кратен световен шампион на сабя Алексей Якименко от Русия

Блестящ успех за България на Олимпиадата в Рио! В първия си двубой на големия спортен форум, нашият състезател по фехтовка - Панчо Пасков, победи сегашния световен шампион на сабя - Алексей Якименко от Русия. И макар че в следващия мач Пасков беше отстранен от германеца Матиас Сабо, това, което той постигна, ще остане в историята на мъжката сабя у нас. 

„Ще бъде много трудно там, но искам да съм отпуснат психически и да дам максимума от себе си в боевете и се надявам да успея”, с такива чувства Панчо Пасков се отправя на своя първи олимпийски поход.

Само на 21, той прави немислимото - успява да победи 8-кратния световен и 11-кратен европейски шампион Алексей Якименко. 

По темата

Самото му класиране на Олимпиадата е огромно постижение, тъй като конкуренцията в световния елит е огромна, дори по-сериозна от тази в тениса. А радостта у дома е огромна в академията, която събужда любовта на Панчо към сабята. 

„Вчера седяхме и го гледахме всички. И само си писахме, и си говорихме, крещяхме. Целият квартал сигурно разбра, че е победил първия в света”, разказва Запрян Ванчев, директор на Фехтовална академия „Васил Етрополски”. 

Страната ни не имала представител в мъжката сабя от 28 години насам. А с успеха си Панчо се доближава до легендите – Васил и Христо Етрополски, чиито имена са в залата на славата на световната фехтовка. 

Освен че усъвършенства уменията си със сабята, Панчо учи за стоматолог. 

„Има страшно много лекари, адвокати, инженери, архитекти, бизнесмени. Това е съвсем нормално. Разликата е, че в развитите фехтовални нации, каквито ние бяхме преди 30-40 години, там на елита във фехтовката не им се налага да упражняват професията си, за да се изхранват”, казва Панчо Пасков. 

А победата на нашия състезател спечели искреното възхищение и на спортния министър Красен Кралев. В академията се надяват, че това ще помогне за развитието на този спорт, така че да имаме още много олимпийски надежди. 

Носител на балкански и европейски титли, по стъпките на Панчо уверено върви и 15-годишната Йоана. 

„Искрено се надявам да участвам на следващата Олимпиада. В момента се подготвям, усилено тренирам, тренирам всеки ден и се надявам в крайна сметка скоро да дойдат още повече резултати”, казва 15-годишната Йоана.